Zarządzanie alergenami

W ścisłej współpracy z zewnętrznymi konsultantami stworzyliśmy własny system zarządzania alergenami, który – od zakupu po wysyłkę – szczegółowo reguluje prawidłowe postępowanie z alergizującymi surowcami, półproduktami i produktami końcowymi. Stwierdzone w ramach tego zarządzania alergenami ewentualne zanieczyszczenia krzyżowe alergenami wykazywane są jako dodatkowe oznaczenie na produktach, np. „może zawierać orzechy”.

Obowiązek oznaczania

dla 14 głównych alergenów

Rozporządzenie dotyczące oznaczania żywności definiuje 14 głównych alergenów, które należy zawsze wykazywać przy oznaczaniu danego produktu, jeśli są w nim zawarte jako dodatek.

  • zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, owies, orkisz, jęczmień, kamut lub ich odmiany hybrydowe), produkty zbożowe oraz skorupiaki i produkty pochodne
     

  • Jaja i produkty pochodne
     

  • Ryby i produkty pochodne
     

  • Orzeszki ziemne i produkty pochodne
     

  • Soja i produkty pochodne
     

  • Mleko i produkty pochodne
     

  • Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub Queensland) i produkty pochodne
     

  • Gorczyca i produkty pochodne
     

  • Sezam i produkty pochodne
     

  • Seler i produkty pochodne
     

  • SO₂ > 10 mg/kg
     

  • Łubin i jego produkty pochodne
     

  • Mięczaki i ich produkty pochodne

Ponadto:

nasz system zarządzania alergenami

W ścisłej współpracy z zewnętrznymi konsultantami stworzyliśmy własny system zarządzania alergenami, który – od zakupu po wysyłkę – szczegółowo reguluje prawidłowe postępowanie z alergizującymi surowcami, półproduktami i produktami końcowymi.

 
Najważniejsze punkty naszego zarządzania alergenami:

  • segregacja przestrzenna przygotowania surowców do alergizujących dodatków
     

  • oznaczanie kolorem alergizujących surowców, narzędzi i pojemników do transportu
     

  • skoncentrowanie produkcji alergizujących komponentów w specjalnych obszarach produkcji
     

  • kontrola czystości wszystkich urządzeń, pojemników do transportu i narzędzi
     

  • przeprowadzanie ocen ryzyka wspólnie z niezależnymi konsultantami
     

  • włączenie alergenów do systemu HACCP
     

  • szczegółowe informowanie i szkolenia pracowników wszystkich działów w zakresie warunków i nowych procedur na stanowiskach pracy

Certyfikaty

Dzięki pomyślnemu wdrożeniu systemu zarządzania alergenami firma Zentis otrzymała w 2016 roku kolejny raz certyfikat wynikający z normy DIN EN ISO/IEC 17020:2012. Nowe ustalenia i zmiany prawne od razu uwzględniono w istniejących procesach, co przekłada się na kompleksową informację dla konsumenta i jego bezpieczeństwo.

Kontakt

Zawsze dajemy z siebie to, co najlepsze. Również w zakresie serwisu.

Cieszymy się, że nasze produkty trafiły w Państwa gust. Z przyjemnością osobiście odpowiemy na Państwa pytania.

 

Możliwości kontaktu z nami:

 

Zentis Polska Sp. z o. o.
Ul. Przemysłowa 8, Żelków Kolonia
08-110 Siedlce

 

Telefon: +48 25 6402-100

Faks: +48 25 6409-100

E-mail: zentis@zentis.pl

Weiterlesen

Erfahren Sie mehr darüber, was uns ausmacht: