„Innowacje czerpiące z tradycji” – jako firma nadająca globalnie impuls do tworzenia naturalnej i pełnej smaku żywności pomagamy każdego dnia wspólnie z naszymi klientami aktywnie kształtować obecne i przyszłe koncepcje żywieniowe, oferując innowacyjne rozwiązania. Od momentu założenia naszej firmy w 1893 roku stawialiśmy na rozwój i realizację ukierunkowanych na przyszłość pomysłów, co uczyniło nas tym, czym dzisiaj jesteśmy.
Genialne koncepcje
od samego początku
Franz Zentis zrewolucjonizował rynek dodatków piekarniczych już w chwili, gdy wprowadził na niego produkt będący podstawą dzisiejszego przedsiębiorstwa. Pomieszał wtedy suszone morele z cukrem z regionu, tworząc w ten sposób marmoladę do wypieków o nazwie FAMOS: wspaniałą marmoladę morelową bez syropu.
Jednak firma Zentis nadal niestrudzenie poszukiwała innowacji. Decydujący krok w działalności przemysłowej zrobiono w połowie lat sześćdziesiątych. Dzięki Zentis oferta jogurtów i twarogów w regałach chłodniczych stała się bardziej owocowa, a przede wszystkim bardziej różnorodna. Firma przekonała swoimi komponentami owocowymi branżę mleczarską. Tak rozpoczęła się owocowa historia sukcesu.
Nowe impulsy
– od domowych po typowe dla danego kraju
Tę innowacyjność zachowaliśmy do dziś. Wysoko wykwalifikowani i zmotywowani pracownicy kreujący w zespołach nowe produkty dają z siebie wszystko, rozwijając innowacyjne komponenty lub nadzienia dla kolejnych generacji nowoczesnych koncepcji żywieniowych. Tylko w fabryce w Akwizgranie ponad 50 specjalistów z zakresu badań i rozwoju pracuje nad innowacyjnymi koncepcjami produktów od pomysłu do wprowadzenia ich na rynek.
Produkty uwzględniające specyfikę poszczególnych krajów powstają w ścisłej współpracy z naszymi zakładami produkcyjnymi i działami rozwoju w Polsce, na Węgrzech, w Rosji i w USA. Podczas opracowywania nowych produktów wykorzystuje się tutaj zarówno znajomość lokalnego rynku, jak i najnowsze trendy międzynarodowe.
Od 2020 roku wszystkie działania wspiera centralne, globalne zarządzanie innowacjami. Służy ono jako katalizator wszystkich innowacji grupy Zentis.
Jako innowacyjny partner lubimy myśleć w nowatorski sposób. Dostosowujemy się do potrzeb rynku, a także szczególnych wymagań naszych klientów B2B. Wiele z naszych pomysłów odniosło duży sukces na rynku i posiada dzisiaj mocno ugruntowaną pozycję:
Lista innowacji:
-
Dairy Splits (chrupiące dodatki, niezastąpiony klasyk „jogurt stracciatella” w regale chłodniczym)
-
Crunchy Cereals (chrupiące ziarna zbóż oblane czekoladą jako bezpośredni dodatek do masy jogurtowej)
-
Botanicals (ciekawe nuty smakowe i funkcjonalna wartość dodana)
-
Ultra clean label, czyli „czysta etykieta” (komponenty bez dodatków, tylko z owoców)
-
Zrównoważone, neutralne dla klimatu komponenty owocowe (projekty kompensacyjne)
-
Rozwiązania obniżające lub eliminujące cukier (stosowanie ekstraktów z herbat itp.)
-
UHT (większa różnorodność w zakresie produktów wrażliwych na zmiany pH, różne konsystencje, od gładkiej po wyczuwalne kawałki – chrupiące lub rozpływające się)
Znajdziemy dla Państwa techniczne rozwiązanie
Jeśli zależy Państwu na włączeniu nowych produktów do procesów produkcyjnych lub rozwoju metod produkcji i przetwarzania, mogą Państwo na nas liczyć. We wszystkich kwestiach technicznych pomocą służą Państwu zaangażowani, wysoko wykwalifikowani specjaliści ds. technologii żywności, a w razie potrzeby również zespół doświadczonych techników ds. procesów przetwórczych. Prosimy o kontakt z nami – na pewno znajdziemy rozwiązanie: rozwiązanie dla Państwa.
Kontakt
Zawsze dajemy z siebie to, co najlepsze. Również w zakresie serwisu.
Cieszymy się, że nasze produkty trafiły w Państwa gust. Z przyjemnością osobiście odpowiemy na Państwa pytania.
Możliwości kontaktu z nami:
Zentis Polska Sp. z o. o.
Ul. Przemysłowa 8, Żelków Kolonia
08-110 Siedlce
Telefon: +48 25 6402-100
Faks: +48 25 6409-100
E-mail: zentis@zentis.pl